Vechten of laten ervaren?

Saai zijn

We zitten in de boot, een instructeur, 2 directeuren en ik als coach. De directeuren geven aan goed te kunnen zeilen, ze hebben veel ervaring geven ze aan.
We varen de haven uit, ik zie klapperende zeilen, weinig communicatie en vooral hard werkende directeuren die de boot onder controle willen krijgen. Het waait lekker en bij elke overstag komen we stil te liggen. De roerganger vraagt zich af hoe dat komt. Want ik doe wat ik moet doen bij een overstag?

Ik geef aan dat ik zie dat de fok nauwelijks bediend wordt, dat is een klein zeil voor op de boot. Klein maar ozo belangrijk om goed overstag te gaan. Ik geef aan dat de fokkenist gestuurd dient te worden in het bedienen van het fok.

De directeur kijkt me aan en zegt, nee hoor de fok heeft een afvallende werking( stuurt de boot van de wind af). Die hebben we niet nodig bij de overstag.

De instructeur kijkt me aan, met een blik, wat wil je dat ik doe? Ik geef aan dat we het later gaan ervaren wat de fok doet. De directeur ploetert verder….Na een minuut of 20 geef ik de opdracht om het groot zeil te strijken, wat verbaasd word ik aangekeken door de directeuren….waarom vragen ze??? Ik geef aan dat we nog iets moesten ervaren, namelijk de werking van de fok….

Het grootzeil gaat naar beneden, de betreffende directeur zit aan het roer en ik geef hem de opdracht overstag te gaan. Hij zegt 3 keer maar dat kan niet en ik zeg 3 keer, heb je het al geprobeerd? Nee zegt hij en dan zetten ze de overstag in….en jawel we gaan door de wind heen alleen op de fok.

De directeur kijkt me verbaasd aan, en zegt het kan.

Ja zeg ik en zie dat de directeur tot een mooi inzicht komt, je hebt iedereen nodig om vooruit te komen. We hebben daarna een mooi gesprek over de metafoor en de werkvloer, dankbaar schudden we elkaar de hand na deze mooie ervaring, tot zeils.

About the Author Jojanneke

Jojanneke Kleinhans is een gepassioneerde coach, die jou de kracht van tegenwind laat ervaren met coaching in de zeilboot.

Leave a Comment: