Over mij

Daar stond ik dan, met leerlingen uit het cluster 4 onderwijs op de tafel ipv op hun stoel. Ze schreeuwde, scholden en ze luisterde totaal niet. Ik stond met zweet op mijn rug....WAT MOETS IK DOEN OM WEG TE KOMEN VAN LAGERWAL??? Ik kwam niet aan lesgeven toe, de storm in de klas duwde mij telkens terug naar de lagerwal. Ik was doodop, voelde me onzeker, tranen prikte in mijn ogen, wat deed ik toch verkeerd???

Gelukkig veranderde dit toen ik ontdekte dat zeilen en lesgeven veel met elkaar te maken hebben. In mijn vrije tijd was ik in 2000 begonnen met zeil instructie te geven. Ook daar kwam ik letterlijk aan lagerwal met de cursisten, maar ook altijd weer weg. Ik ontdekte dat dit kwam door mijn aansturing, cirkel van lesgeven en het gebruik van de wind en het vaargebied.

Tijdens mijn lesgeven ging ik de lessen van het zeilen gebruiken. Ik stelde samen doelen op, we namen samen door hoe we de dag door kwamen, wat we gingen leren, begon veel vaker te evalueren en daar waar nodig was deden we een kleine koerswijziging. Het wonder gebeurde, de kinderen deden mee, ze luisterde, gingen leren en ik kreeg er lol in. Wat was dat fijn tot dat ik te maken kreeg met harde tegenwind in mijn leven. Ik kreeg lichamelijke beperkingen waardoor veel dingen niet meer mogelijk bleken, zoals voor de klas staan (15 jaar voor de klas gestaan). Toch bleef ik zeilen, soms vechtend tegen de waarheid, maar  door een kleine koerswijziging, kreeg ik de wind weer in de zeilen en laadde ik enorm van op. Wat ik ontdekte was dat ik het niet allemaal zelf hoefde te doen, samen kwamen we verder. Ik leerde de kracht van tegenwind in te zetten om vooruit te komen, ook buiten de boot.

Inmiddels heb ik mij ontwikkeld tot opleider, verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleidingen die gegeven worden op de zeilschool. In deze opleidingen die ik geef aan instructeurs/begeleiders ontdekte ik, dat mijn kracht ligt in instructeur en/of begeleiders die vastlopen weer de wind in de zeilen te geven. Ik leer ze te analyseren waar het misgaat en wat ze kunnen doen om wel vooruit te komen zowel bij het zeilen als hun lesgeven of begeleiding.

Nu leer ik dit jou bij coaching in de zeilboot. Het zeilen staat symbool voor jou en lesgeven. We gaan opzoek naar wat er in de weg zit om nog beter les te geven. We leren letterlijk en figuurlijk laat tegenwind je kracht zijn. Het is prachtig om te doen, het is een bijzondere ervaring die je echt een keer mee moet maken.

Ik nodig je van harte uit om aan boord te stappen om te kijken wat je kan leren van zeilen over lesgeven.

Tot zeils, Jojanneke Kleinhans
coaching in de zeilboot