Soms lukt het mij ook even niet

Afgelopen week lukte het opvoeden van onze zoon niet zo best. We hadden veel ruzie, hij was boos en ik reageerde daar dan weer boos op. Zelfs zo erg dat de tranen in mijn ogen sprongen. Want wat maakte zijn gedrag mij onzeker. Wat deed ik toch fout?

Afgelopen donderdag was ik bij een avond over beelddenkers en daar ineens begreep ik het boze gedrag van onze zoon (onze zoon denkt ook in plaatjes). We hadden hem verteld over de aanslagen in België. Hij stelde veel vragen en wilde vooral filmpjes er over zien. Dit laatste mocht niet van ons, te bang dat hij schokkende beelden zou zien. Alleen daar gingen we de mist in. Hij bleef maar eigen filmpjes in zijn hoofd maken, steeds erger en meer.

Ik besefte dat ik hem heel snel filmpjes moest laten zien en hem daarmee gerust kan stellen. Natuurlijk alleen van het jeugdjournaal.

Later die avond kwam ik thuis, ik sloop zijn kamer binnen. Mama ben jij dat? Ja lieverd, ik kom vertellen wat ik fout heb gedaan. Aan de rand van zijn bed vertelde ik, dat ik ineens besefte waarom hij filmpjes over de aanslagen wilde zien. Ik zei hem dat hij het de volgende ochtend samen met mij mocht kijken. Dank je wel zei hij; zullen we dan nu weer gaan slapen? Ja lieverd!

En zo sliep hij heerlijk, was ik blij dat ik de oorzaak had gevonden en de volgende ochtend keken we samen naar de filmpjes. Zijn vragen beantwoordde ik en daarna ging hij tevreden spelen en verdwenen de boze buien en de vragen waarom….

Het is zo belangrijk dat wij als volwassenen durven toe te geven dat we iets fout hebben gedaan. Kinderen leren hierdoor dat elk mens fouten maakt, dat elke fout er is om opgelost te worden of om van te leren. Het geeft ze vertrouwen om hun eigen fouten ook te leren zien en te delen. Want als je dat doet, groei je en dat willen we allemaal, leren van wat misging.

Nu ben ik benieuwd welke fout jij hebt gemaakt afgelopen week in de opvoeding? En vooral hoe je dat aan je kind hebt verteld. Deel je reactie hieronder zodat we van elkaar kunnen leren.

 

 

 

 

 

About the Author Jojanneke

Jojanneke Kleinhans is een gepassioneerde coach, die jou als ouder echt helpt bij het begeleiden en begrijpen van je kind. Want als je jouw kind beter begrijpt, zul je merken dat negatief gedrag minder wordt. Jojanneke heeft vijftien jaar voor de klas gestaan en meer dan honderd kinderen en hun ouders begeleid met de Geluk-met-je-kindmanier.

Leave a Comment:

12 comments
Add Your Reply