De rode stip

sign-909930_1280

Regelmatig hoor ik moeders zeggen: Hoe doen die juffen dat toch op school? De kinderen werken rustig, zijn lekker aan leren of spelen. Mij lukt dat nog niet. Ik heb al moeite om met mijn kinderen rust te creëren. Ze blijven soms maar door gaan, vragen stellen, aandacht vragen, er lijkt gewoon geen stop op te zitten.

Toen ik ooit met lesgeven begon was ik elke dag van 8.00 tot 15.00 druk met de kinderen. Continu bezig met ze te helpen, samen opdrachten te maken, problemen op te lossen. Elke middag was ik doodop. Geen rust genomen, wel blije kinderen maar zelf erg moe.

Ik dacht dit kan vast anders. Hoe doen mijn collega’s dat? En daar kwam de rode stip in beeld. De rode stip die aangeeft, de juf mag je niet storen. Je lost je eigen problemen op, je vraagt hulp aan andere kinderen maar mij als juf mag je even niet storen. Wauw zo simpel en volgens mijn collega werkte het super.

Ik maakte een rode stip. Besprak het met de kinderen en ik was zo benieuwd wat er ging gebeuren. Voelde me ook onzeker, kan ik echt even niks doen? Slaan ze elkaar niet de hersens in? Wat zouden andere juffen denken als ik zomaar even zat te kijken?

Mijn twijfels en angsten waren voor niks. Want dit was wat er gebeurde nadat ik een maand de rode stip gebruikte:

  • Kinderen werden zelfstandiger
  • Kinderen werden minder afhankelijk van mij, ze leerde zelf hun problemen op te lossen.
  • Kinderen waren trots op hun oplossingen
  • Kinderen genoten van de rust in de klas
  • Ik had eindelijk tijd om naar de kinderen te kijken
  • Ik werd minder moe om dat ik rust momenten op de dag voor mezelf creëerde.
  • Ik kreeg scherper in beeld wat de kinderen nodig hadden omdat ik aan de zijlijn durfde te gaan staan
  • Kinderen pakte soms zelf de rode stip als ze aan het werk waren

Deze rode stip kan je ook thuis gebruiken. Je mag echt op de bank zitten met een kop thee en even rusten. Kinderen kunnen echt leren om even zelf te spelen, eigen problemen op te lossen. Bouw het op met 5 minuten, 10 minuten enz. Kleuters kunnen het uiteindelijk 45 minuten. Oh en mocht je nu denken, bij mijn kind werkt dit niet omdat hij ADHD, Autisme of wat dan ook heeft…..ik kan je vertellen dat ook deze kinderen het kunnen, want ik heb het met hun geleerd op een cluster 4 school.

Nu ben ik wel heel benieuwd, Hoe zorg jij voor tijd voor jezelf thuis als je kind ook thuis is? Laat het me weten door een reactie onder deze blog achter te laten.

 

About the Author Jojanneke

Jojanneke Kleinhans is een gepassioneerde coach, die jou als ouder echt helpt bij het begeleiden en begrijpen van je kind. Want als je jouw kind beter begrijpt, zul je merken dat negatief gedrag minder wordt. Jojanneke heeft vijftien jaar voor de klas gestaan en meer dan honderd kinderen en hun ouders begeleid met de Geluk-met-je-kindmanier.

Leave a Comment:

17 comments
Add Your Reply