Een goede mamma werkt partime

Deze week een gastblog van een mama die net moeder is geworden en op haar site www.carrieremamma.nl blogt.

Mijn naam is Nadèzda en ik ben 37 jaar. Sinds kort ben ik ook mamma en ik blog over verschillende momenten in mijn leven die horen bij mamma zijn en ook nog een carrière willen hebben.

Mijn blogs zijn eerlijk, een beetje sarcastisch en bespreken o.a. taboes die er heersen over de zogenaamde roze wolk, h

Af en toe is het gewoon beledigend: acht jaar heb ik gestudeerd, daarna heel bewust een carrière opgebouwd, niet te lang bij een bedrijf blijven, goed onderhandelen over je positie en salaris, overuren draaien en bewijsdrang hebben me gebracht waar ik vandaag de dag ben. En dan is daar opeens die dikke buik en is alles wat je daarvoor gedaan hebt onbelangrijk. Het enige wat je nog bent is zwanger en binnenkort moeder. Weet je al wat het wordt? Is de babykamer al klaar? En… de meest belangrijke vraag: hoeveel uur minder ga je als de kleine er is werken??!! Aan mijn partner Jawi is dit nooit gevraagd, hoe typerend weer.

In Nederland lopen we vreselijk achter qua emancipatie al denken we vaak dat we voor lopen, vrouwen verdienen in functies nog steeds minder dan mannen, na de geboorte krijgt de pappa maar een paar dagen verlof en ook loopt de regeling rondom zwangerschap verlof achter op veel Europese landen waar ouders een jaar lang verlof hebben wat ze samen kunnen verdelen. Veel Nederlandse vrouwen kiezen er na de geboorte van hun kind voor om parttime te gaan werken. Je durft ook bijna niet anders want als je zegt dat je fulltime wilt blijven werken dan krijg je toch blikken naar je hoofd geslingerd, daar lusten de honden geen brood van.

De norm is blijkbaar gezet: als je een goede mamma wilt zijn voor je kind dan ga je parttime werken! Wat is het toch een bekrompen gedachten, alsof aanwezigheid je een goede mamma maakt. Of het argument: vroeger…. Alles wat met vroeger begint luister ik niet eens na, we hebben het over een tijd waar vrouwen nog de was met hun handen moesten uitwringen, je op zaterdag patat at, en de melkboer langs de deuren ging (die mis ik trouwens wel ;-). Maar wat me nog het meest verbaast is dat het voornamelijk vrouwen zijn die zo hard naar andere vrouwen uithalen. Je zou denken dat wat solidariteit in deze toch nog steeds patriarchale wereld wel op zijn plek zou zijn maar helaas is dit vaak ver te zoeken.

Ik denk dat het tijd is dat we deze norm gaan bijstellen, dat mamma’s die er voor kiezen om 32, 36, of 40 uur te werken hier trots op zijn en zich niet meer hoeven te verdedigen. Omdat iets al heel lang zo gedaan of gezien wordt betekent dat nog niet automatisch dat het juist is.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb er niks op tegen als je er voor kiest om meer thuis te zijn (al denk ik wel dat de weegschaal te veel doorslaat bij de mamma’s en ik hier de pappa’s in mis) maar veroordeel een ander niet die dat niet doet. Een goede mamma zijn is meer dan thuis aanwezig zijn!

About the Author Jojanneke

Jojanneke Kleinhans is een gepassioneerde coach, die jou als ouder echt helpt bij het begeleiden en begrijpen van je kind. Want als je jouw kind beter begrijpt, zul je merken dat negatief gedrag minder wordt. Jojanneke heeft vijftien jaar voor de klas gestaan en meer dan honderd kinderen en hun ouders begeleid met de Geluk-met-je-kindmanier.

Leave a Comment: